onsdag, januar 26, 2011

iPad - Genial og Gal

Hvis du har fulgt med i mine udgydelser om iPad og Apples proprietære produkter, vil du vide at jeg er kritisk indstillet, samtidig med at Jeg dog har været fascineret af produktet. Midt i december købte jeg så en iPad og har siden da brugt mange timer til at udforske dyret.

iPad er på samme tid et genialt og helt galt produkt. Der er over 75 konkurrerende produkter på vej, hvilket er et klart signal om at branchen har meget store forventninger til konceptet med en computer uden tastatur.

Genial
Jeg underviser almindelige borgere i brug af IT. - For de fleste af disse kursister er Windows alt, alt, alt for komplekst, og bare det at forstå hvad en fil er for noget, eller hvordan man kan flytte rundt på dokumenter, giver de fleste problemer. iPad er genialt enkel - hvis jeg dog bare skulle undervise i brugen af iPad, ville kursisterne ikke skulle kæmpe så længe med det, før de blev habile brugere.

Apple har forsøgt at fjerne hele den kompleksitet der ligger i det at have filer og mapper: I starten havde iPad ikke mapper, men det blev dog indført ved en opdatering fordi folk havde så mange ikoner på padden, at der var behov for mapper til at organisere dem i.

Gal
iTunes, som jo kører på folks PCere er et eksempel på denne filosofi: - Når du rippper en cd for musik er informationen om hvor musikken lægges på harddisken gemt af vejen og det kan man fint leve med hvis det eneste man ønsker at bruge musikken til er at overføre den til ens iPod eller lytte til den på computeren.

- Og det er desværre her at det går "galt": Det loft der fra Apples side er sat for de ting du kan gøre med programmernes dokumenter er det svært at komme udenom - Eet er at gøre andre ting med musikfilerne fra iTunes på din egen PC, noget helt andet er det på en iPad: Hvert program har sit eget "rum" til data, og eet pdflæseprogram kan ikke læse filerne fra et andet pdflæseprograms "rum". Konsekvensen er at du enten bliver nød til at begrænse dit brug af programmer, eller du må have samme dokumenter liggende flere steder på maskinen, hvilket er ekstra problematisk når pladsen ikke kan udvides.

Der lader til at være noget af en "naturlov" at der kommer et "Jailbreak" til iPad efter hver opdatering. Det er ikke ulovligt at bryde ud af Apples fængsel, men garantien ophører på apperatet, og så må man jo gøre op med sig selv om hvor vigtig ens frihed er..

Ingen kommentarer: