torsdag, november 08, 2012

App store er et monopol

I 2009 kunne du finde en lang række gratis Google programmer. Google Pack var en ret godt program, som dels indeholdte en lang række programmer du kunne installere på din computer og dels derefter sørgede for at holde disse programmer opdateret.

Men nu er det historie: Den liste over google programmer og services som dengang havde 35 punkter, har idag 12, og Google Pack eksisterer ikke længere.

filehippo.com kan du finde en service og et program som ligner Google pack: På filehippos hjemmeside har Du frit valg mellem flere hundrede gode gratisprogrammer som du kan downloade og installere på din computer, og hvis du downloader filehippo update programmet, som det første link pegede på, sørger det for at holde alle programmer opdaterede!

Google Pack og Filehippo er en slags forløber til de programbutikker som flere og flere af de store IT firmaer har: Det startede med Apples "App Store", så kom Google med deres Google Market som senere kom til at hedde "Play", Facebook har fået en og windows 8 har en og flere af de store spillemaskiner har en. Google Pack og Filehippo var og er gratis hvorimod de forskellige app forretninger både har gratis og betalingsprogrammer.

I princippet er der ikke noget galt med at ville lave en forretning for programmer, men Jeg synes det er forkasteligt når man ikke får noget valg: Det værste eksempel er Apples App Store hvor der ikke findes andre forretninger du kan gå i, med mindre du hacker dit apparat. Hvis du har en Android telefon er du også bundet til "Google Play", men du har dog mulighed for at installere programmer uden om, hvis du er nørdet nok og det samme gælder for Apples Mac maskiner. Microsoft vil i Windows 8 gerne lede forbrugeren til deres eget "Windows Marketplace" og det skal nok lykkes dem til sidst.

En App forretning er i realiteten et monopol på en given platform: Monopoler er ikke lovlige - Ergo burde vi bekæmpe App store ideen, i hvert fald så længe at de gør det svært at komme ud af forretningen!!

Ingen kommentarer: